Deurmaat bepalen

De eerste stap voor opdek en stomp

Om de juiste maten te bepalen, moet je de kozijnopening opmeten (zie figuur 1). Je neemt de maat op van sponning tot sponning. Dus van het gedeelte van het kozijn waar de deur in valt.

  • Voor de hoogte meet je zowel de linker- als de rechterzijde. Wanneer je nog een stofdorpel (drempel) wilt aanbrengen, moet je met de hoogte daarvan natuurlijk rekening houden.
  • De breedte meet je op drie verschillende plaatsen; onderaan, in het midden en bovenaan het kozijn. Er kunnen in de kozijnopening namelijk maatverschillen bestaan.

Figuren_1_tm_4

Vervolgstappen opdekdeur meten

  • Breedte: ga uit van de minimale maat die je hebt gemeten (zie figuur 1). Trek van dat meetresultaat ca. 10 mm af om de juiste breedtemaat van je deur te bepalen.
  • Hoogte: ga uit van de minimale maat die je hebt gemeten (zie figuur 1). Tel bij dat meetresultaat 8 mm op (voor de opdekrand) en trek hiervan 3 mm af voor de naad aan de bovenkant van de deur en daarna 6 mm voor de ruimte onder de deur (de ruimte onder de deur is afhankelijk van de situatie en kan dus indien gewenst afwijken van 6 mm).

Voor het opmeten van de paumellehoogte, klik je hier.

Opmeten bestaande deur

Bij vervanging van een deur kun je ook gewoon de bestaande deur opmeten. Ga uit van de lange zijde (incl. opdekrand) voor het bepalen van de hoogtemaat (zie figuur 2). De breedtemaat wordt gemeten aan de korte zijde zonder opdekrand (zie figuur 3). Wanneer de opdekrand bij je bestaande deur aan de bovenkant anders is dan 8 mm of bij twijfel over het inmeten, adviseren wij gebruik te maken van onze inmeetservice.

Vervolgstappen stompe deur meten

De stompe afgelakte deuren worden in standaardmaten geleverd. Wij adviseren stompe (afgelakte) deuren te laten inmeten en monteren door een vakman. Bij vervangen van een bestaande deur kun je ook de oude deur opmeten en passende of grotere standaardbreedte- en -hoogtematen aanhouden zoals hiervoor beschreven.

  • Breedte: ga uit van de breedste maat van de drie verschillende plaatsen die je hebt gemeten (zie figuur 1). Trek van dat meetresultaat 6 mm af om de uiteindelijke breedtemaat van de deur te bepalen.
  • Hoogte: ga uit van de hoogste maat die je hebt gemeten (zie figuur 1). Trek van dat meetresultaat 3 mm af voor de naad aan de bovenzijde en daarna 6 mm voor de ruimte onder de deur (de ruimte onder de deur is afhankelijk van de situatie en kan dus indien gewenst afwijken van 6 mm).

hondjeAlle kant-en-klare stompe deuren:

  • worden standaard geleverd met een luxe montageset (je kunt kiezen voor RVS of zwarte scharnieren);
  • hebben standaard schuin afgewerkte deurkanten (zie figuur 4);
  • zijn niet te gebruiken als schuifdeuren.


Let op: 
Nova design glasdeuren zijn standaard voorzien van een gemonteerd loopslot met een krukgatboring (alleen loop) van 25 mm t.b.v. Nova design deurklinken (m.u.v. schuifdeuren) (smal slot met doornmaat 30 mm). Vanwege de doornmaat van 30 mm is de maximale kozijn sponningdiepte van het kozijn 15 mm. Bij een grotere sponningdiepte bestaat het risico dat de deurklink het kozijn raakt bij opendraaien van de deur.